Cum iti dai seama daca e virusat calculatorul

Treaba asta e destul de delicata, pentru ca trebuie sa fim constienti de realitate: nu toti ne pricepem la toate, drept urmare sunt persoane care stiu sa foloseasca un calculator dar de fapt NU STIU sa-l foloseasca la adevarata lui valoare. Spun asta pentru ca am vazut, vad si sigur voi vedea persoane care nu au probleme cu navigatul pe internet insa cand vine vorba de probleme de ordin soft clacheaza. Nu stiu instala un antivirus, nu stiu sa verifice daca e activat/dezactivat firewall-ul windowsului sau al antivirusului daca are asa ceva si lista poate continua. Haideti sa va vand niste ponturi prin care puteti sa va dati seama daca aveti o problema pe parte soft a calculatorului. Aici ma refer in special la virusi si spy-uri.

Ca sa intelegem cat mai bine conceptul de VIRUS si SPYWARE incerc sa le dau o definitie universala:

VIRUSUL – este un program care are ca scop (in majoritatea cazurilor) compromiterea sau stergerea datelor de pe calculator fara acceptul administratorului/utilizatorului. Programele sunt facute doar cu un singur scop: sa aduca daune pe partea soft a pc-ului.

SPYWARE – Programele le putem baga in 2 categorii: inofensive/enervante si daunatoare. Cele inofensive pot spre exemplu sa iti schimbe pagina de start din browser si sa iti afiseze tot felul de popup-uri/reclame si te face sa dai click pe ele. Cele daunatoare sunt si foarte periculoase care au ca rol stocarea de conturi/parole pe care in mod normal doar utilizatorul lor de drept le poate stii. Pe scurt: stocheaza date si le trimite creatorului de spyware.

Acum, ca sa va dati seama daca aveti un PC infectat sau nu ar cam trebui sa observati una din situatiile de mai jos:

Computerul functioneaza foarte incet. Desigur cauzele pot fi multiple insa in marea majoritate a lor e vorba de virusi care iti consuma resursele pc-ului, drept urmare programele functioneaza foarte greu.

S-au sters anumite fisiere. Se intampla ca sa prinzi un virus urat de tot care pur si simplu iti sterge fisierele. Este posibil sa poti accesa un program sau chiar un joc daca lipseste un fisier important.

Sindromul “PC-ul vorbeste cu tine”. Aici ma refer la mesajele care apar de regula in coltul din dreapta jos unde iti spune ca esti infectat si DA CLICK AICI , ca sa iti iei un program care te scapa de el …. acel program fiind de fapt virusul. Ca si o lectie importanta, in lumea biţilor e important sa stii ce faci, nu ce ti se zice sa faci.

Conexiune lenta la internet. Sa stiti ca virusii sunt destul de destepti sa nu va afecteze doar programe ci si viteza la internet.

Firewall dezactivat si icoana de la antivirus nu mai e in taskbar. Unde a disparut icoana cu antivirusul din dreapta jos de langa ceas ? Ei bine, daca nu ai dezactivat-o tu cu siguranta a dezactivat-o “altcineva”.

Computerul executa comenzi de unul singur. Aici e vorba cand o ia razna la propriu. Ca si exemplu: dai 1 click, el iti executa doua. Deschizi o data un program el se deschide de mai multe ori si asa mai departe.

Cam astea ar fi principalele probleme cu care va confruntati cand vine vorba de virusi si spy-uri. Tot odata sa nu uitati inca un lucru. Daca observati un fisier audio multiplicat cu extensia .exe sau o poza sa nu cumva sa accesati .exe-ul

Am decis totusi sa fac postul pentru ca vad ce se intampla in jurul meu, majoritate sunt infectati si “nu stiu cum”. Pai daca nici internetul nu il stiu folosi nu ma mir. Eu nu am mai fost infectat cu un virus de mai bine de 3 4 ani. Ce-i drept in ultimii 2 folosesc Linux mai mult, pe Windows intru doar ca sa ma joc Counter Strike :))

Sper sa va ajute cu ceva.

p.s. am facut un post de unde puteti lua ANTIVIRUSI bunicei si GRATIS -> CLICK AICI

Facebook comments:

3 Responses

  1. skykery says:

    Simplu, daca ai antivirus, o sa te bata pe creier pana o sa-ti vina sa arunci PC-ul pe geam . :)

  2. Manuel says:

    Multumesc pentru indiciul cu digg.ro. Dau vot. Bun articol pentru cei e nu stiu ce cauta fantomele prin calculatoarele lor. :P

Comentezi !?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: