Mituri (false) despre cum sa reduci consumul masinii tale

Citind pe automarket, am dat peste un articol interesant, link-ul il gasiti jos la sursa. Acum, doresc sa va “informez” si eu la randul meu pe voi cu privire la niste mituri false despre CUM SA REDUCI CONSUMUL DE CARBURANT LA MASINA. Subiectul ma intereseaza si pe mine, proprietar al unul diesel de 2.0 HDI la 136ponei , si nici mie nu imi convine consumul de 8.8 , dar pentru un motor mare care sta in oras … sa zicem ca nu imi plang de mila.

Utilizarea carburantilor premium va reduce consumul

FALS

fiecare masina este proiectata in asa fel incat sa mearga cu un anumit tip de carburant, iar daca de exemplu pe capacul rezervorului aveti inscriptia MN 95, iar voi de la pompe bagati carburant cu cifra octanica 98, o bagati degeaba. Degeaba pui ceva mai bun daca motorul nu stie sa valorifice carburantul la potential maxim. Daca faceti opusul, e posibil sa aveti probleme (pe cat posibil evitati-le). De asemenea evitati statiile in care “nu aveti incredere” si/sau prietenii care vin cu canistra si va promite ca a lor e de calitatea superioara fata de ce se da la pompe.

Vehiculele mai mici consuma mai putin

FALS


– Avem hibrizi, motoare diesel-uri si chiar SUV-uri care au fost proiectate in asa fel incat sa ofere un consum de carburant foarte scazut, drept urmare doamnelor imi pare rau sa va spun dar aici marimea nu conteaza :( .

-si un citat de pe automarket : “Imbunatatirile operate de producatori sunt numeroase si merg de la anvelopele cu rezistenta redusa la rulare, la instalarea unor transmisii cu rapoarte lungi si optimizarea lantului cinematic al motorului.

Masinile cu cutie manuala consuma mai putin

FALS

Transmisiile dezvoltate acum de producatori sunt la un nivel superior, oferind atat nivel de carburant mai scazut, cat si emisii de carburant scazute. Exemplul pe care cei de la automarket il dau este modelul Ferrari California care, cu cutie manuala nu este la acelasi nivel decat cu transmisia automata, cea automata dandu-i clasa celei manuale.

Trebuie sa iti incalzesti masina inainte sa pornesti la drum

FALS

A trecut vremea socului si vremea cand stateai 5 minute pana se incalzeste sa o poti urni din loc, acum cum ai pornit te-ai dus. Vad ca au dat si un exemplu, cum ca in “unele” tari scandinave (daca nu precizeaza, nu precizeaza asa fac si eu, va tin in suspans :D) chiar primesti amenda daca motoru tii pornit atunci cand iti dezapezesti masina. Acum eu totusi cred ca exagereaza putin pentru ca eu lasam motorul pornit, pe cand terminam joaca/tranta/distractia/necesitatea cu zapada vroiam sa intru la caldurica. Cu siguranta practica asta o voi pastra pentru ca pe aici prin tarile balcanice ne este transmisa din tata in fiu :))

Aditivii de carburanti iti reduc consumul

FALS


Aditivii nu imbunatatesc consumul de carburand reducandu-l. Ar fi ilogic pentru ca un asemenea produs sa fie comercializat, si chiar sa-si faca efectul .. ar cam da firmele faliment. Aici e bun exemplul cu Mercedes Cobra. Din punctul meu de vedere e cea mai buna masina fabricata vreodata si nemtii au fabricat-o atat de bine incat era sa dea compania faliment. Motivul e simplu: nu se strica dom-le. Automarket ne indeamna sa nu folosim aditivi decat daca au fost testati si aprobati de catre o autoritate competenta din domeniu.

Comsumi mai mult la repornirea motorului

FALS

Problema e de pe vremea carburatoarelor, modelele construite acum sunt proiectate in asa fel incat sa consume o cantitate nesemnificativa de carburant. Daca masina nu are un sistem automat de oprire/pornire a motorului in intersectii nu te pui sa opresti/pornesti de fiecare data cand esti la stop, sunt masini care stiu sa faca lucrul asta, iar consumul este unul chiar mai redus.

“Consumul anuntat de producator e garantia economiilor pe viitor”

FALS


Cu alte cuvinte, nu va incredeti in fisa tehnica sau cat va promite agentul de vanzare care va freaca la cap in showroom ca masina asta vi se potriveste, consuma foarte putin tralala. Sa nu credeti chiar tot ce zice, ci credeti atunci cand o scoateti la un test. Stiti foarte bine ca stilul de condus afecteaza consumul, si nu putin.

Cele spuse mai sus au fost facuta de americanii de la EPA (Agentia de protectie a mediului).

Apropo, ca fapt divers mi-am adus aminte de un clip foarte tare in care si tipu de mai jos spulbera niste mituri din categoria “cum sa obtii cai in +” ….. uitati-va ;)

sursa : automarket

Facebook comments:

3 Responses

 1. rulzmaker says:

  Sursa e 000 (nula) !

  1. Consumi mai mult la repornirea motorului – ADEVARAT
  2. Vehiculele mici consuma mai putin – ADEVARAT (in marea lor parte)
  3. Masinile dotate cu cutie manuala – consuma
  mai putin – ADEVARAT (mai nou cutia DSG – e o revelatie)
  4. Trebuie sa iti incalzesti masina inainte de a pleca la drum – ADEVARAT

  referitor la pct. 4 – majoritatea vehiculelor din Canada, Finlandia, Suedia utilizeaza un incalzitor electric al motorului (numit block heater). Acesta incalzeste motorul fara a-l porni. Folosirea acestu-i dispozitiv pe timpul iernii reduce consumul de carburant cu pana la 10 procente.

  Regula nr. 1 – Schimbarea vitezei la fiecare 1.000 de turatii si mentinerea unei viteze constante, acestea este regula de aur ce poate reduce consumul mediu
  Regula nr. 2 – Adoptarea unui stil de pilotaj defensiv. Masina trebuie condusa fara a fi bruscata, motorul trebuie protejat prin stilul de pilotaj, fara folosirea acceleratiilor bruste sau franelor agresive.
  Regula nr. 3 – Folosirea AC/AAC creste semnificativ consumul de carburant (pana la 20%) si implicit, noxele.

 2. Mortu says:

  @rulz, vad ca astia or scris de masinile astea noi, care ies acuma. Ceea ce scrie mai sus se aplica la masinile mai vechi de 10 ani din cate am citit.

 3. rulzmaker says:

  La fel de VALS… ma repet “sursa e nula”

Comentezi !?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: