Pagina PERSONALĂ de facebook este spaţiu PUBLIC şi răspunzi legal

Hai că asta-i bună.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că pagina personală de facebook este spaţiu public, indiferent dacă ai setări să vadă toată lumea ce scrii sau doar un grup restrâns de prieteni.

Cu alte cuvinte, eşti răspunzător pentru absolut tot ce postezi.

Totul a pornit de aici:

La inceput de 2012, in timpul protestelor impotriva guvernului Boc, Mircea Munteanu Nicolae, fostul director de cabinet al prefectului din Targu Mures, a postat pe pagina personala de Facebook un mesaj: “Arbeit macht frei – asta sa inteleaga protestatarii”.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a sanctionat in februarie 2012, ca urmare a autosesizarii Consiliului, cu amenda contraventionala in valoare de 1.000 de lei, pe motiv ca “fapta constituie o propaganda nationalista care aduce atingere demnitatii umane si creeaza o atmosfera degradanta, umilitoare si ofensatoare indreptata impotriva grupului de protestatari”.

Munteanu a atacat hotararea in instanta, considerand-o nelegala din mai multe motive, invocand intre altele si faptul ca pagina sa de Facebook, unde a postat mesajul incriminat, ar fi spatiu privat, nu public. Instanta din Mures i-a respins contestatia fostului director de cabinet, iar acesta a mers la ICCJ unde a inaintat recurs.

Inalta Curte spune ca: respinge recursul declarat de Munteanu Mircea Nicolae împotriva sentinţei nr.21 din 17 ianuarie 2013 a Curţii de Apel Târgu Mureş – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal ca nefondat. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 27 noiembrie 2014.

sursă ştire hdsatelit && hotnews

—-

Nua, ce ziceţi ce asta?

Eu unul nu sunt de acord ca profilul meu care e setat pe privat (doar pentru prieteni) să fie considerat spaţiu public. Spaţiu public, după mine, este un loc unde toţi au acces. Precum pe profilul meu personal nu au toţi acces nu sunt în asentiment cu hotărârea ICCJ.

Oare asta să fie doar începutul unei îngrădiri a liberei exprimări în mediul on-line? … poate.

Ar mai lipsi  să fiu taxat pentru un articol în care îmi exprim părerea (negativă) despre un anumit lucru sau serviciu (cu alte cuvinte să îmi zică faptul că denigrez lucrul sau produsul X pe când eu relatez pura realitate).

Una bucată poză sugestivă:

cenzura

sursă poză: itcmedia.ro

Facebook comments:

1 Response

  1. TheSnoodles says:

    Depinde ce postezi pe pagina ta. atâta vreme cât e totul giugiuc, ai voie. deci n-ai voie cu pornografii, snuff movies (cu toate ca-i plin facebookul) și cu mesaje antisemite. doar daca esti grupare de unguri care injuri romanii. nu cumva sa zici ceva de evrei ca ai belit-o. zukerman e evreu si de aia…

Comentezi !?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: